zobna proteza
Zdravje

Zobna proteza je učinkovit protetični pripomoček za vaš nasmeh

Zobna proteza je protetični pripomoček, s katerim se nadomesti manjkajoče zobe in obzobna tkiva. S starostjo lahko pridejo tudi težave z zobmi in za več informacij poglejte tukaj. Vzroki za izgubo zob so lahko različni, najpogostejša izguba zob je povezana z napredovano parodontalno boleznijo, kariesom in poškodbami zob. S starostjo imajo ljudje vedno manj zob, bolj drastičen upad zob pa se začne po 45 letu. Zobna proteza je koristen protetični pripomoček in tega se ljudje čedalje bolj zavedajo. Ob izgubi zob je nujen posvet z zobozdravnikom in seveda nujen posvet o tem, kako manjkajoče zobe nadomestiti. zobna proteza

Nadomeščanje izgubljenih zob je nujno, saj je potrebno v ustih ohraniti kar je še ostalo oziroma preprečiti nadaljnje propadanje, obnoviti žvečenje, govor, požiranje in estetiko. Možnosti za protetično oskrbo je več, vsaka pa ima svoje prednosti in slabosti. Glede na zdravstveno stanje, stanje preostalih zob, finančne zmožnosti in seveda individualne želje, vam bo zobozdravnik predlagal za vas najbolj ustrezne možnosti protetične oskrbe. Zobna proteza je nujen protetični pripomoček, ko imamo težave z zobmi. V glavnem se ljudje odločajo za izdelavo fiksne protetike, saj jim nudi boljši občutek in večjo samozavest. Za nekatere pa je boljša opcija snemne proteze, ki pa prav tako zagotavlja visoko kakovost in udobje.

Možnosti pri oskrbi delne brezzobosti so: implantati, mostiček in delna zobna proteza. Kadar pa zob ni več so možnosti oskrbe: klasična snemna totalna proteza, snemna totalna zobna proteza na implantatih, fiksna zobna proteza implantatih. Zobna proteza je odlična rešitev za vse, ki imajo težave v ustni votlini. Klasična totalna zobna proteza je snemna, kar pomeni, da jo pacient lahko vzame iz ust. Boljšo stabilnost pa omogoča snemna totalna zobna proteza na implantatih. Delna zobna proteza je snemno protetični nadomestek, s katerim se nadomesti manjkajoče zobe in obzobna tkiva. Zobna proteza zahteva tudi redno vzdrževanje in higieno, poleg tega pa seveda tudi reden obisk pri zobozdravniku.