Okulistični pregled
Zdravje

Okulistični pregled je del skrbi za zdravje

Zdravje oči cenimo najbolj takrat, ko se pojavijo problemi. Priporočljivo pa je, da se na pregled oči naročite takoj, ko opazite, da vaše oči ne opravljajo svojega dela, kot bi morale. Na okulističnem pregledu se gre čez vse faze zdravja oči, da okulist preveri, ali se vaše oči obnašajo, kot bi se morale.

Kdaj je priporočljivo obiskati okulista?

Tisti, ki že imajo očala in določeno dioptrijo, naj na okulistični pregled hodijo na vsake dve leti, saj je to dovolj časa, ko se bodo pokazale morebitne spremembe v dioptriji. Za razliko od tistih, ki nosijo očala, so uporabniki leč naročeni bolj pogosto. Če je okulist določil, da morate na preglede hoditi bolj pogosto, je to zato, ker je zaradi vašega stanja, možnost hitrejšega poslabšanja zdravja oči. Po navadi so bolj pogosto naročeni tisti, ki imajo povišan pritisk v očesu, obolenje roženice ali z boleznimi očesnega ozadja.

Prvi okulistični pregled

Vsem tistim, ki se k okulistu naročajo prvič, bo okulist pregledal celotno zdravje oči. Sem spadajo testi za ostrino vida, funkcija zenice, prožnost gibanja zunanjih mišic očesa, vidno polje, merjenje očesnega pritiska in pregled notranjih struktur in površin očesne votline preko razširjene zenice. Načeloma je pri pacientih problem v daljnovidnosti ali kratkovidnosti. Drug pogost problem se pojavlja v očesnem cilindru. Vse to so stanja, ki se jih lahko popravi s korekcijskimi očali ali z lečami. V primeru slabih rezultatov, ki jih ni mogoče popraviti s korekcijskimi očali ali lečami, pa vas bo okulist napotil k specialistu.

Okulistični pregled je pomemben tudi pri otrocih. Priporočljivo je, da se prvi okulistični pregled opravi že pri treh letih. Hitro prepoznavanje težav z vidom, se v zgodnji mladosti lažje odpravi, načeloma pa so rezultati tudi boljši. Težave z očmi lahko pri otroku povzročijo slabšo varnost in tudi različne težave v šoli, ki se rešijo s preprostimi korekcijskimi očali.