izračun plače
Drugo

Kako lahko hitro sami naredite izračun plače

Izračun plače se lahko naredi s spletnim kalkulatorjem, ki ima vgrajene funkcije za to in je vedno na tekočem z vsem, dobite pa ga tukaj https://www.deloglasnik.si/SI/Tools/salarycalculation/. Izračun plače vam pove, koliko znaša vaša bruto ali neto plača. To zmogljivo orodje naredi vse izračune bruto pred davki in dajatvami ali do neto z odbitimi davki in dajatvami za Slovenijo. Za več informacij si oglejte zgornjo povezavo in preizkusite preprosto orodje, ki je vsakomur jasno. Kalkulator plače bruto do neto vam lahko pomaga oceniti znesek po odtegljaju davkov in ugodnosti, ki ga boste prejeli na vaš račun.

 izračun plače

Izračun plače je pomemben tudi, ko se pogovarjate za službo, ker v vaseh primerih se bodoči delodajalec pogovarja z vami o bruto znesku ali ga objavi v oglasu. Zato so lahko nekateri razočarani, ker mislijo, da je to neto znesek, ki ga bodo prejeli na svoj račun. Neto znesek je v naši državi bistveno nižji, zato bodite previdni pri pogovorih in podpisovanju pogodb, ker je v njej vedno naveden bruto znesek plače.

Pomembna opomba o kalkulatorju za izračun plače. Nanj se ne bi smeli zanašati pri izračunu natančnih davkov, plačilne liste ali drugih finančnih podatkov, namenjen je laični javnosti in je zelo preprosto zasnovan, da ga razumejo vsi. Nima pa vseh postavk, ki se pri izračunu plača dejansko upoštevajo. Ti kalkulatorji niso namenjeni zagotavljanju davčnih ali pravnih nasvetov in ne predstavljajo. Glede kakršnih koli posebnih zahtev ali pomislekov se obrnite na strokovnega svetovalca ali računovodjo, ki vam bo naredil natančen izračun plače za določen mesec v letu.

Čeprav ta kalkulator plač opravi velik del težkega dela, bi bilo morda koristno, če si podrobneje ogledate nekaj izračunov, ki so bistveni za izračun plače. Plača je način, kako podjetja plačajo zaposlenim za njihovo delo. Danes se denar pogosteje elektronsko nakaže na bančni račun. Za razliko od potrdil o davčnem odtegljaju in drugih dokumentov o zaposlitvi je plačne liste precej enostavno dešifrirati. Če jih preberete, morate le zagotoviti, da so podatki o plačilu pravilni.