demenca
Zdravje

Demenca je danes zelo pogosta bolezen

Demenca je v sodobnem svetu vse bolj pogosta bolezen. Pa veste, kaj je demenca in kateri so znaki, ki kažejo na razvoj te bolezni? Kako se spoprijeti s to boleznijo in kako lahko ublažite simptome? Vse to in še več boste na kratko izvedeli v tem članku, zato berite dalje.

Ko govorimo o demenci, ne govorimo o specifični bolezni, ampak o skupini simptomov, ki povzročijo manjše kognitivne in druge sposobnosti, povezane s spominom, posledično oseba z demenco ni več sposobna sama opravljati vsakodnevnih dejavnosti in skrbeti zase. Alzheimerjeva bolezen je običajno najpogostejši vzrok za to bolezen, obstaja pa še kar nekaj drugih vzrokov (npr. frontotemporalne motnje, vaskularna demenca). S starostjo so možnosti za pojav demence večje, vseeno pa to ni glavni dejavnik, saj se lahko demenca pojavi tudi pri mlajših ljudeh. Konkretnega zdravila, ki bi odpravilo demenco še ni, veliko pa lahko naredite s tem, da prepoznate prve simptome in tako bolniku omogočite terapijo, ki bo upočasnila proces razvoja demence. Najbolj očiten simptom je izguba spomina, sledijo motnje presoje, težave z reševanjem različnih problemov, spremembe v razpoloženju, težave s prostorsko in časovno orientacijo, težave pri iskanju pravih besed … Vsi ti simptomi lahko zelo otežijo vsakodnevno komunikacijo in povzročijo številne probleme, tako osebi, ki se sooča z demenco, kot drugim osebam, ki so s to osebo v vsakodnevnem stiku. Simptomi se pri vsakem posamezniku kažejo drugače, prav tako je potek bolezni odvisen od številnih dejavnikov – pri nekaterih bolezen napreduje hitro, pri drugih pa več let miruje v nekem stanju. Zgodnje odkrivanje simptomov je ključno za nadaljnje zdravljenje, saj lahko oseba dobi zdravila, ki upočasnijo potek bolezni in tako se osebi omogoči, da še nekaj let kvalitetno živi.

Demenca je v današnjem času kar pogost pojav, za katerega pa žal še ni pravega zdravila. Ključno je, da se ob morebitnih simptomih oglasite pri zdravniku, ki vam bo lahko pomagal.