celiakija znaki
Zdravje

Celiakija – znaki so velikokrat spregledani

Po raziskavah naj bi imelo približno 1 % prebivalstva celiakijo, čeprav veliko ljudi sploh ne ve za to. Ko  govorimo o celiakiji, govorimo o avtoimunski bolezni, kjer telo ne predela glutena tako, kot bi moralo in se zato pojavljajo različne težave. Pri otrocih in odraslih se lahko diagnosticira celiakija – znaki so podobni in v primeru pozitivne diagnoze, je treba do konca življenja upoštevati dieto brez glutena. V tem primeru se je treba odpovedati nekaterim živilom, ki imajo gluten, saj je samo tako zdravljenje učinkovito. Osebe, ki nadaljujejo s tako dieto se v večini primerov potem več ne srečujejo s simptomi. Če nimate diagnoze celiakije, dieta brez glutena ni potrebna.

Celiakija –  znaki pri otrocih in odraslih

Včasih so menili, da imajo celiakijo samo otroci, sedaj pa se ve, da je to bolezen, ki je prisotna celo življenje. Če ni odkrita v otroštvu, se jo lahko odkrije kasneje, ko oseba že odraste. Nekateri imajo lahko le blage simptome in zato se pri njih celiakija težko odkrije. Le zdravnik lahko s pomočjo krvnega testa in kasneje še dodatnih testov poda diagnozo, da je težava celiakija. Znaki niso točni pokazatelj, da ima oseba res to bolezensko stanje in samodiagnoza ni ustrezni pokazatelj celiakije.

Pri otrocih se celiakija kaže na različne načine. Najbolj pogosto gre za drisko, bruhanje in razdražljivost. Prihaja lahko tudi do težav s hranjenjem, kot je anoreksija in pa težko pridobivanje oz. ohranjanje telesne mase. Če starši opazijo te znake, je lahko razlog za njih celiakija.

Znaki pri odraslih so podobni, velikokrat gre za drisko, ko se zaužije hrana z glutenom. Drugi znaki so tudi izguba telesne teže, anemija in malabsorpcija. V najhujšem primeru lahko pride za celiakalne krize, ko je telo nagnjeno k nenormalnim krvavitvam.

Pojavijo se lahko tudi ostali znaki, ki niso tako pogosti, ampak je vredno razmisliti o preiskavi, če jih zasledite. Med njih spadajo pogosto napenjanje in bolečine v trebuhu. Lahko se pogosto pojavljajo afte v ustih ali pa ugotavljate, da so vaše kosti zelo krhke. Kot posledica šibkih kosti prihaja do artritisa, osteoporoze in drugih bolezni kosti. Prihaja lahko tudi do neplodnosti in ponavljajočih splavov.