baterijski vrtalnik
Storitev in trgovina

Baterijski vrtalnik je praktično nepogrešljivo sodobno orodje

V skupino sodobnih orodij, ki so postala že praktično nepogrešljiva, lahko umestimo tudi baterijski vrtalnik. To orodje se namreč pogosto uporablja tudi za domača opravila, zaradi enostavne uporabe, pa za uporabo tovrstnega vrtalnika ni potrebno imeti obširno predznanje. Če želite o teh napravah izvedeti več, si ogledati ponudbo vrtalnikov in opraviti naročilo baterijskega vrtalnika, pa se odpravite na priloženo povezavo, kjer vam bo vse to tudi omogočeno. V nadaljevanju pa si lahko preberete nekaj osnovnih informacij o baterijskih vrtalnikih in tudi napotkih, ki vam bodo pomagali pri lažjem nakupu svoje nove naprave.

Baterijski vrtalnik je nepogrešljivo orodje

Med popularno sodobno orodje sodi baterijski vrtalnik, ki je primeren za izkušene mojstre, a je obenem primeren še za uporabo s strani neizkušenih uporabnikov. Zaradi enostavnega upravljanja, se ta naprava nahaja v mnogih domovih, kjer se uporablja za domačo in občasno rabo. Osnovni namen baterijski vrtalnikov je torej omogočanje vrtanje lukenj v različne materiale oziroma površine. Poleg funkcije vrtanja lukenj, pa mnogi vrtalniki omogočajo še funkcijo vijačenja. Za prehajanje med funkcijami je potrebno zamenjati nastavek, kar je opravljeno relativno enostavno in hitro. Gre torej za vsestransko orodje, ki se praviloma nahaja v vseh delavnicah, prav tako pa ga najdemo še v domačih delavnicah in garažah.

Katera je osnovna prednost baterijskega vrtalnika?

Baterijski vrtalnik ima ogromno prednosti, zaradi česar je to popularno orodje, brez katerega bi bila mnoga dela otežena ali pa onemogočena. Praviloma se baterijski vrtalniki ločijo v dve večji skupini, kjer so v prvi žični, torej s kablom, v drugi pa brezžični oziroma baterijski vrtalniki. Če primerjamo ti dve skupini, lahko hitro izpostavimo že prvo prednost akumulatorskega orodja, to je odsotnost kablov, ki so lahko včasih v napoto. Baterijski vrtalnik torej za delovanje ne potrebuje neposredne povezave z električnim virom. Na ta način se izognete odvisnosti od prisotnih vtičnic, prav tako pa se znebite električnega kabla in morebitnih potrebnih podaljškov. Za delovanje potrebujete zgolj baterijo, ki mora biti napolnjena, če želite napravo uporabljati, zato bodite pozorni na to.

baterijski vrtalnik

Baterijski vrtalnik je prenosljiv in enostaven za uporabo

Poleg prej omenjene prednosti akumulatorskega vrtalnika, je tu še omogočena prenosljivost te naprave. Baterijski vrtalnik je relativno majhne velikosti in lahke zasnove, zaradi česar je tudi prenosljiv. Zaradi svoje zasnove in neodvisnosti od neposrednih električnih virov, ga lahko odnesete s seboj in uporabljate praktično povsod. To pomeni, da lahko tovrsten vrtalnik uporabljate tudi pri izvajanju gradbenih del na prostem. Naslednja prednost baterijskega vrtalnika pa je enostavna uporaba. Večji del vrtalnikov deluje na izjemno preprost način, zato jih lahko uporabljajo tudi tisti, ki nimajo veliko izkušenj z različnimi orodji. Zaradi tega se akumulatorski vrtalniki nahajajo v mnogih garažah, saj so primerni za najrazličnejše uporabnike.

Na kaj morate biti pozorni ob nakupu akumulatorskega vrtalnika?

Glede na to, da je danes na trgu že precej različnih baterijskih vrtalnikov, je včasih težko izbrati najboljšega zase. Izbira pa je nekoliko lažja, če ste seznanjeni z nekaterimi lastnostmi, po katerih se akumulatorski vrtalniki med seboj razlikujejo, saj tako lažje presodite, kaj potrebujete zase. Med pomembnejše lastnosti sodijo napetost in moč baterije, hitrost in navor ter tudi tip vpenjalne glave. Ker je baterijski vrtalnik vsestransko orodje, je primerno za različno zahtevne naloge in različne uporabnike. Za širok nabor potreb pa so primerni vrtalniki znamke Metabo, ki jih najdete na zgoraj priloženi povezavi.

Baterijski vrtalnik in značilnosti baterije

Osnovna značilnost baterijskega vrtalnika je torej, da ima priloženo baterijo, ki mu omogoča delovanje, neodvisno od električne vtičnice. Vsak baterijski vrtalnik pa nima enako baterijo, slednje se med seboj razlikujejo po napetosti in moči. Pred nakupom preverite, kakšno napetost in moč ima baterija vrtalnika, saj bo to vplivalo na vaše delo. Višja napetost baterije in večja zmogljivost namreč pomenita večjo moč in tudi daljšo življenjsko dobo, ki jo ima baterija vrtalnika. Oboje pa pomeni, da boste lahko vrtalnik uporabljali tudi za zahtevnejše naloge, brez večjih prekinitev. Če potrebujete akumulatorski vrtalnik zgolj za občasno osebno rabo, pa večja zmogljivost in moč nista toliko potrebni.

baterijski vrtalnik

Hitrost in navor baterijskega vrtalnika

Baterijski vrtalniki se navadno razlikujejo po tem, koliko stopenj hitrosti omogočajo. Prav tako pa se razlikujejo še po navoru, ki se nanaša na samo moč vrtalnika. Oba dejavnika, torej hitrost in navor, pa vplivata na primernost vrtalnika za različne materiale. Za trše materiale, kot sta beton in kovina, je potrebnega več navora, saj je v nasprotnem primeru delo onemogočeno. Pred nakupom svojega vrtalnika torej premislite, s kakšnimi materiali boste delali, na podlagi tega pa izberite baterijski vrtalnik z ustrezno hitrostjo in navorom.

Baterijski vrtalnik in tip vpenjalen glave

Akumulatorski vrtalniki imajo najpogosteje dva tipa vpenjalne glave; klasično čeljustno ali pa hitro vpenjalno glavo. Značilnost slednje je, da omogoča enostavno in hitro menjavo svedrov ali drugih nastankov. Za tovrstno menjavo tako niso potrebna dodatna orodja, kar je za osebno uporabo morda enostavneje. Preden se odločite za nakup, je torej dobro premisliti tudi o tem, katera vpenjalna glava bi bila za vas primernejša.