Zdravje

Kam na rafting?

Rafting, visoko adrenalinski šport, ki vključuje plovbo po reki v napihljivem rafting čolnu, je sestavljen iz več težavnostnih stopenj, ki so odvisne od tega, kako razburkana je reka in kakšna je njena struga. Stopnje rafting težavnosti se ocenjujejo glede na prisotnost brzic, ki se razvijejo zaradi nenadnih padcev v višini reke in tudi zaradi skal – majhnih ali velikih -, ki se lahko skrivajo v vodah. Rafting na Soči je zahtevna, a izjemno zabavna dejavnost pri kateri je izjemno pomembno upoštevanje  varnostnih nasvetov inštruktorja oziroma vodnika.

Divja voda in brzice pri raftingu sicer prikličejo na plano strah, vendar, če je vodenje raftinga na reki izvedeno pravilno, to pomeni pod ustreznim strokovnim vodstvom, s primernim treningom, uporabo ustrezne rafting opreme, ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov in ob upoštevanju sklopa mednarodnih varnostnih in ekoloških norm, je lahko rafting izjemno varen, prijeten in vznemirljiv pustolovski šport. Priljubljenost raftinga je verjetno posledica tega, da se ga lahko udeleži skoraj vsak. Kar je najpomembneje pri udeležencih raftinga je to, da znajo plavati, saj nikoli ne izključujemo verjetnosti, da se rafting čoln prevrne in vsi udeleženci padejo v vodo. Sicer so vsi opremljeni z rešilnimi jopiči, vendar je celotna stvar veliko bolj varna, če so rafting udeleženci razmeroma dobri plavalci.

Za udeležbo na raftingu ni potrebno predznanje posameznikov, niti izjemna športna pripravljenost. Vse, kar je pred izvedbo ture potrebno, je 15 minut navodil, ki jih obrazloži vodič in že lahko začnete s  preživljanjem ene izmed boljših pustolovščin svojega življenja. Tura po reki Soči poteka od Srpenice, ki je vstopno mesto, do Trnovega ob Soči, ki predstavlja izstopno mesto. Vsa podjetja v dolini reke Soče vozijo rafting po istem odseku. Med vstopnim in izstopnim mestom je cca 8 kilometrov, kar pomeni, da so udeleženci na vodi okoli uro in pol oziroma dve uri, odvisno kako dobro veslajo in kolikokrat se vmes ustavijo.