Računalništvo, tehnologija

Pametni mobilni telefon

Pametne telefone imamo dandanes že skoraj vsi. To so naši mali mini računalniki kateri opravljajo čedalje več dela namesto nas. Opomnijo nas ko pozabimo nekaj narediti, omogočajo nam komunikacijo z ljudmi kateri so lahko na drugi strani sveta, so hitri, zmogljivi in pa predvsem uporabni.

Pametni mobilni telefon

Tehnologija pametnih telefonov se je zelo hitro razvila. Še pred nekaj leti, so o tem samo sanjali, mogoče so imeli kakšen načrt ali dva, to je bilo pa tudi vse. Ko pa so naredili prve prototipe pametnih telefonov, pa je začela veljati panika zaradi operacijskega sistema. Tukaj pa je v igro stopil Google, ko je začel razvijati svoj operacijski sistem za mobilne pametne telefone imenovan Android. Seveda pa kot pričakovano, je zelo hitro dobil ostale tekmece in zelo hudo kokurenco. Eden izmed njih je prav tako znani Apple, kateri je bil prej bolj poznan iz področja računalništva.

Torej kaj pravzaprav je Android?

Android je pravzaprav odprtokodni operacijski sistem kateri popolnoma brezplačen. Pravzato, ker je odprtokodni, pa se dandanes razvija na vse več pametnih naprav. Od pametnih ur, do pametnih televizorjev, hladilnikov in tako dalje.

Ena najbolj uporabnih prednosti je ta, da je sam operacijski sistem Android, kot že  omenjeno, brezplačen kar pa močno zniža ceno samih mobilnih naprav z tem operacijskim sistemom. Seveda, če je sistem odprtokoden, to pomeni da omogoči ostalim programerjem da kodo spreminjajo, nadgradijo, popravijo in lahko sodelujejo pri zelo pomembnih nadgradnjah in funkcijah androida, brez da bi imeli delovno mesto pri samem Googlu. Android je zelo znan tudi po zelo hitrem in enostavnem uporabniškem vmestniku, saj omogoča večopravilnost, in uporabnik si lahko sam oblikuje izgled namizja in razporeditev ikon na njem samem.

Nesmemo pa pozabiti na zelo uporabno funkcijo, da se podatki in aplikacije samodejno sinhronizirajo z Googlovimi strežniki, in tako zagotovijo varnostno kopijo podatkov, in vas pusti brez skrbi, če izgubite ali pomotoma uničite svoj pametni telefon, saj podatki postanejo prenosni in lahko do njih zelo hitro dostopate iz različnih naprav.