Računalništvo, tehnologija

Operacijski sistem Android

Pametni telefon… Dandanes ga imamo že skoraj vsi. Smatramo jih lahko kot osebne žepne računalnike  z nekaterimi dodatnimi funkcijami mobilnega telefona, saj so to navadni računalniki, le da so veliko manjši.

Android

Vsak računalnik, ne-glede na velikost potrebuje operacijski sistem, saj je brez njega preprosto neuporaben. Operacijski sistem je nepogrešljiv del programske opreme, kateri nam omogoči uporabo računalnika(telefona, tablice…). Verjetno vsi poznamo znani operacijski sistem ki vlada osebnim računalnikom – Microsoft Windows. Kot pa ste že prebrali, je telefon neke vrste mini-računalnik, torej potrebujemo operacijski sistem. Eden med najbolj znanimi operacijskimi telefoni za pametne mobilne naprave je Android.

Android je odprto-kodni in brezplačni operacijski sistem, kateri se zadnja leta razširja na vse -več pametnih naprav (poznamo pametne ure, pametne televizorje, ipd.) Razvija ga zelo znano podjetje Google, kateri je sprva zaslovel z spletnim brskalnikom, kasneje pa se je razširil na več področij.  Prvi Android je bil predstavljen 5.novembra 2007, ko je bilo javnosti predstavljeno tudi združenje OHA (Open Handset Alliance – Poslovno združenje številnih podjetjih k prizadevanju k skupnemu razvoju na področju prenosnih naprav). Združenje dandanes šteje 47 pomembnih podjetij s področja mobilne tehnologije.

Operacijski sistem Android ima kar nekaj zelo zanimivih prednosti:

1. Je odprto-koden in povsem brezplačen:
    1. To pomeni, da bodo naprave z omenjenim operacijskim sistemom na voljo cenejše, in bolj funkcionalnesamostojni razvijalci in programerji programske opreme lahko lažje in cenejše delijo svoje ideje po celem svetu.
  2. Omogoča programerjem več možnosti pri razvijanju programske opreme:
    1. Android omogoča, da lahko dodatne aplikacije uporabljajo vse strojne zmožnosti (senzorji, kamera, mikrofon, zaslon na dotik…)
  3. Uporabniški vmestnik:
    1. Android ima zelo hitro odziven, enostaven in pregleden uporabniški vmestnik
    2. Omogoča večopravilnost, in omogoča, da procesi in aplikacije tečejo v ozadju
    3. Uporabnik si lahko sam oblikuje izgled namizja in razporeditev samih ikon na njem
  4. Naprave z Androidom se samodejno sinhronizirajo z Google-ovimi strežniki
    1. Tako smo lahko brez dodatnih skrbi glede podatkov, če se telefon izgubi, saj se kopija podatkov prenese na strežnike
    2. Podatki so mobilni, saj lahko do njih dostopamo tako z pametnim telefonom, kot z računalnikom, tablico, oz. katerokoli drugo napravo z Androidom.

Android je namenjen vsem starostnim skupinam, neglede na spol, starost ali predznanje. Je zelo prilagodljiv, enostaven in zmogljiv.