Vse za dom

Infrardeči paneli so vedno bolj priljubljeni

Vrsta ogrevalnih plošč, ki za ogrevanje prostora uporabljajo infrardečo tehnologijo, se imenuje infrardeči paneli. Postajajo vse bolj priljubljeni kot energetsko učinkovita alternativa tradicionalnim oblikam ogrevanja, kot so plinski ali električni kamini.

Infrardeči paneli

Kako delujejo infrardeči paneli?

Delujejo tako, da oddajajo infrardeče valove, ki jih predmeti in ljudje v prostoru absorbirajo, zaradi česar se segrejejo. Za razliko od drugih oblik ogrevanja infrardeče sevanje ne segreva zraka med predmeti, kar pomeni, da se toplota manj izgublja in da je ogrevanje prostorov učinkovitejše.

Kakšne so prednosti infrardečih panelov?

Uporaba infrardečih panelov za ogrevanje prinaša številne prednosti, med drugim:

  1. Večja poraba energije – infrardeče plošče so več kot 90-odstotno učinkovite, kar pomeni, da se skoraj vsa porabljena električna energija pretvori v toploto. Zato so zelo stroškovno učinkovita oblika ogrevanja.
  2. Manjši ogljični odtis – ker infrardeči paneli porabijo manj energije, povzročajo manj ogljičnih emisij kot tradicionalne oblike ogrevanja.
  3. Izboljšana kakovost zraka – v nasprotju z drugimi oblikami ogrevanja, ki lahko povzročijo občutek suhega in zadušljivega zraka, ti paneli dejansko izboljšajo kakovost zraka, saj pomagajo pri kroženju svežega zraka po prostoru.
  4. Večje udobje – infrardeči valovi prodrejo globoko v telo ter zagotavljajo nežno in enakomerno toploto, ki je udobnejša od drugih vrst ogrevanja.

Koliko stanejo infrardeči paneli in kako se jih uporablja?

Cene infrardečih panelov se razlikujejo glede na njihovo velikost, izhodno moč in funkcije. Cene se začnejo pri približno 100 evrih za majhen panel in se povzpnejo do več sto evrov za večje enote. Infrardeče plošče niso vroče na dotik, zato so varne za uporabo v bližini otrok in hišnih ljubljenčkov. Vendar je tako kot pri vseh električnih napravah tudi pri uporabi infrardečih panelov treba upoštevati previdnostne ukrepe in natančno prebrati navodila proizvajalca. Če imate kakršne koli pomisleke glede varnosti, se posvetujte z usposobljenim električarjem. Ni znanstvenih dokazov, da so infrardeče plošče nevarne. Številne študije so pokazale, da je infrardeča terapija lahko koristna za različna zdravstvena stanja. Vendar je vedno pomembno, da pred uporabo katere koli vrste infrardeče terapije natančno upoštevate navodila proizvajalca.