Vse za dom

Olajšajte si delo s kakovostnimi brusilniki

Orodje, brez katerega si dela ne znajo predstavljati niti domači mojstri, niti profesionalci v svojem poslu so tudi brusilniki – široka ponudba te nepogrešljive električne delovne naprave pa vas čaka tudi na spletni strani superlepila.si. Toda pozor: brusilniki na trgu niso zgolj ene same vrste, zato še zdaleč ni vseeno, katerega izberete za pomoč pri svojem delu. Različni brusilniki so namenjeni različnim načinom obdelave, vrstam materialov in potreb pri delu. Da bi vam kar najbolj olajšali nakup novega brusilnika, smo za vas pripravili nekaj praktičnih nasvetov, ki jih je dobro upoštevati pri izbiri. Vsekakor pa vam ob tem svetujemo, da se vedno obrnete tudi na pomoč strokovnjaka, ki vam bo zagotovo najhitreje in najučinkovitejše pomagal do aparata, ki bo res pravi za vas.

Eden za vse?

Verjetno ste se že kdaj vprašali, ali lahko uporabite en sam brusilnik za vsa opravila? Odgovor je žal ne. Obstajajo sicer določene vrste brusilnikov, ki sozasnovani za vsestransko uporabo, pa vendar to še zdaleč ne zadostuje za uporabo v profesionalne namene. Poznamo namreč različne vrste brusilnikov, ki se uporabljajo za brušenje različnih materialov. Ker so ti med seboj različni in imajo različne lastnosti, so temu primerno prilagojene tudi zmogljivosti brusilnikov. Prav ta paramet pa je eden tistih, ki jih morate prednostno upoštevati pri izbiri. Na potek brušenja in njegovo kakovost lahko sicer do določene mere vplivate z izbiro ustreznih brusilnih kolutov, vendar le znotraj okvira, ki ga predvideva proizvajalec. Različni brusilniki tako opravljajo različna dela in nemogoče je najti model, ki bo lahko opravil s čisto vsakim izzivom.

Kateri brusilniki so tisti, ki jih lahko najbolj pogosto srečamo na trgu?

Kotni brusilnik

Kotni brusilnik velja za enega najbolj vsestranskih brusilnih aparatov, ki ga lahko srečamo v čisto vsaki domači delavnici. Domači mojstri zanj pogosto uporabljajo slengovski izraz  flex ali fleš. Ta vrsta brusilnikov pri svojem delu uporablja rotacijske brusilne kolute, ki omogočajo zelo enostavno brušenje in rezanje različnih materialov. Kotni brusilniki so odlično orodje za brušenje in rezanje lesa, ploščic, tlakovcev, pločevine, opeke, kamna ali kovin. Ljudje pa jih v delavnicah uporabljajo tud za hitro in učinkovito odstranjevanje rje.

brusilniki 1

Vibracijski brusilnik

Vibracijski brusilnik je vrsta brusilnika, ki je opremljena z vibrirajočo delovno ploščo. Ta lahko s krožnimi gibi in poljubno izbranim brusnim papirjem obdela tudi zelo velike površine, kjer je potrebno izvesti fino brušenje. Na ta način je delo opravljeno veliko hitreje, natančneje in bolj učinkovito. V delavnicah vibracijske brusilnike uporabljajo predvsem za zaključno brušenje in poliranje lesenih površin, robov in vogalov. Zelo pogosti so pri izdelavi pohištva. Z njegovo pomočjo pa se lahko brusi tudi plastiko, mehkejše kovine in tesnilne mase.

Oscilacijski brusilnik

Oscilacijski brusilniki so večnamensko orodje, ki mu lahko glede na delovne potrebe zamenjate nastavek. Deluje po principu ustvarjanja zelo visokega števila nihajev rezila, s katerim lahko učinkovito obdelujemo kovine, plastiko, les, keramiko in druge materiale. S to vrsto brusilnika lahko izbrani material brusimo, režemo ali strgamo.

Tračni brusilnik

Tračni brusilniki so primerni predvsem pri obdelavi večjih površin. Njihova glavna prednost je v regulaciji števila vrtljajev. To pomeni, da lahko moč naprave ustrezno prilagodite materialu s katerim delate. Tarčni brusilnik je odlična izbira za obdelavo lesa, plastike in kovin brez vsebnosti železa. Njihova značilnost je, da so namesto brusilnega koluta premljeni z brusnim trakom. Ta se med delom ves čas vrti in tako ustvarja odlične pogoje za hitro in natančno brušenje.

Poznamo pa seveda tudi nekatere druge brusilnike, ki pa so namenjeni nekoliko bolj specifični uporabi in jih tako srečamo predvsem v profesionalnih delavnicah in industrijskih obratih:,

  • ekscentrični brusilnik: vrsta brusilnikov, ki združujejo nihajne in rotacijske gibe. Najpogosteje jih srečamo v avtokleparskih delavnicah, kjer jih s pridom uporabljajo za odstranjevanje starega laka ali rje iz karoserije avtomobila.
  • delta brusilnik: poseben model s trikotnim brusilnim listom, ki je primeren za brušenje najožjih delov.
  • brusilnik za suho gradnjo: najpogosteje se uporablja za brušenje mavčnih plošč ter obdelavo in glajenje fug.

Kaj je dobro upoštevati pri nakupu brusilnika?

Ko kupujete svoj novi brusilni aparat je potrebno paziti predvsem na njegovo moč in nekatere druge lastnosti, od katerih je odvisno, katero delo boste lahko opravljali. Pri nakupu bodite pozorni predvsem na:

Funkcije

Različni brusilniki vam ponujajo različne funkcije, kot so varnostna varovalka, nadzor števila vrtljajev, zaščita pred povratnim udarcem, možnost vpenjanja zaščite pred povratnim udarcem, avtomatski vklop in izklop, vzdrževanje konstantne hitrosti in možnost odsesavanja prahu. Več kot ima brusilnik funkcij, dražji je. Izberite pa tistega, ki ima vsaj vse varnostne funkcije.

Način upravljanja

Brusilniki se večinoma upravljajo z obema rokama, vendar pa obstaja tudi nekaj modelov, ki jih lahko upravljate zgolj z eno roko.

Napajanje

Na tržišču lahko izbirate med brusilniki z napajanjem iz električnega omrežja in brusilnike s polnilno baterijo. Če imate na voljo delavnico in se pri delu ne rabite veliko premikati, potem izberite prvo možnost. V nasprotnem primeru pa se odločite za akumulatorsko različico, ki je sicer nekoliko dražja, fvendar zelo zmogljiva, prenosljiva, pri delu pa vas ne ovirajo kabli.

Ergonomska oblika

Ne glede na to, kateri brusilni aparat kupujete, naj bo ta ergonomsko oblikovan. Tako si boste namreč bistveno olajšajo njegovo uporabo. Svetujemo vam, da izberete model, ki dopušča pozicioniranje, ima nastavljive ročaje in omogoča blaženje vibracij. Nujno je tudi omogočanje enostavnega vpenjanja. Nikakor pa ne pozabite niti na vse dodatne funkcije, ki poskrbijo za varnost.

Zelo pomembni dejavniki so še moč, število vrtljajev in podobne lastnosti o katerih se pred nakupom obvezno posvetujte z izkušenim svetovalcem.