Storitev in trgovina Vse za dom

Otroški vozički za lepše sprehode

Zakaj imajo različni vozički različno podvozje in različno velika kolesa?

Verjetno se boste strinjali, da je še kako pomembno, kakšna kolesa imajo naši vozički. Da bi bila odločitev o nakupu  vozička lažja, bomo v nadaljevanju predstavili, kakšno vlogo igrajo kolesa na vozičkih. Velikost koles, ki jih imajo otroški vozički vpliva na dejstvo, po kakšnem terenu se bomo lahko z določenim vozičkom sprehajali.

otroški vozički

V kolikor bi želeli s svojim malim nedebudnežem veliko časa preživeti v gozdu, na neurejenih pešpoteh, je vsekakor smiselno, da kupite voziček z velikimi, napihljivimi kolesi. Majhna kosa bodo namreč le s težavo prečkala korenine dreves, se sprehajala po kamenju in ob vsem tem preprečila, da ne bi vaš otrok občutil vseh hribkov in dolin, ki ste jih prečkali. V kolikor pa želite otroka sprehajati po urejenih, asfaltiranih cestah ter ga uporabljati za nakupovanje, pa je smiselno nabiviti voziček  z majhnimi kolesi. Na urejenih poteh je zelo malo verjetnosti, da bi lahko naleteli na ovire, ki jih majhna kolesa ne bi mogla premagati.

Vozički se med seboj razlikujejo tudi glede na število koles, tako obstajajo otroški vozički, ki imajo tri in tisti, ki imajo štiri kolesa. Splošno znano je dejstvo, da so otroški vozički s tremi kolesi veliko bolj vodljivi, medtem ko štirikolesnike odlikuje večja stabilnost. Tudi pri slednji odločitvi je pomembno kje se boste sprehajali in kaj želite z vozičkom početi. Tisti, ki se želite rekreirati skupaj z otrokom, raje nabavite voziček s tremi kolesi, saj boste z njim lažje tekli. Ob tem pa je pomembno, da ima voziček tudi velika kolesa, da lažje premaguje ovire. V zadnjih letih pa so na tržišču tudi takšni otroški vozički, ki so mešanica obeh in imajo tako majhna kakor velika kolesa. Za slednje je značilno, da so tako lažje vodljivi, kakor pa tudi bolj stabilni in morebiti tudi najboljša izbira za tiste, ki ste ob nakupu nekoliko v dilemi.

Zraven koles se na podvozju vozička nahaja tudi zavorni sistem. Zavorni sistem vozička je pomemben, saj lahko z njim blokiramo kolesa in preprečimo, da bi se voziček odpeljal. Staršem se pogosto zgodi, da morajo med sprehodom do otroka, mu dati za piti, za jesti, popraviti kapico, urediti lego ali kaj podobnega. V tem času voziček ustavijo in opravijo določeno aktivnost. Predstavljajte si, da med tem časom ne bi deloval zavorni sistem in bi morali loviti voziček? Težko. Vozički so narejeni tako, da staršem čim bolj olajšajo delo in jih pomagajo pri skrbi za njihovega otroka. Pri zavornem sistemu ločimo različne mehanizme. Lahko je centralni, ki se nahaja na zadnjih kolesih in zablokira oba kolesa.

Blokada se naredi tako, da stopimo na stopalko, ki se najpogosteje nahaja med zadnjima kolesoma. Obstaja pa tudi sistem, kjer se zavorni sistem nahaja na posameznem kosu, kar pomeni, da je potrebno najprej blokirati eno kolo in nato še drugo. Slednji sistem je pogosto pri lažjih vozičkih, saj tovrstne zapore niso tako močne in tudi blokiranje vsakega posameznega kolesa je nekoliko zamudno. A kljub temu lahko rečemo, da tudi tovrstne zavore svoje delo dobro opravljajo.

Posebnost med vozički pa je ročni zavorni sistem.