bolečine v križu
Zdravje

Bolečine v križu je ena najpogostejših zdravstvenih težav.

Bolečine v križu je lahko velik zdravstveni problem. Z njim se vsaj enkrat sreča kar 80% populacije. Bolečine so pogosto posledica težkih fizičnih del in slabih ergonomskih pogojev, vse večkrat pa tudi sodobnega načina življenja, kot je premalo gibanja, dolgotrajno sedenje v prisilni drži in prevelika teža.

 

bolečine v križu

 

Poškodbe hrbta lahko nastanejo nenadno in pri komer koli in je pogost vzrok bolečin v hrbtnem predelu. Poškodbe hrbta lahko nastanejo pri športih, kot so npr. tek, golf, jadranje, tenis… Napaka športnikov je, da zelo krepijo samo trebušne mišice in pozabijo na hrbtna vretenca oz. mišice. Strokovnjaki v izogib poškodbam hrbta med športom najprej priporočajo primerno ogrevanje. Hrbet si lahko poškodujemo na delavnem mestu zaradi neprimerne drže, dvigovanja težkih bremen ali predmetov in nepravilnega sedenja pred računalnikom. Zato je pomembo, da se naučimo pravilno dvigovati  in pri sedenju pazimo, da nismo sključeni in da v življenjski slog vključimo gibanje.

Bolečine v križu pa nastanejo zaradi prisilne drže na delavnem mestu. Eden najpogostejših vzrokov za bolečino je sedenje pred računalnikom. Vse večji problem pa postaja pri mladini, zaradi računalniških igric in socialnih omrežjih. Poleg računalnika se nam je pridružil tudi pametni telefon, ki nas sili v prisilno sedečo držo, sključen položaj, tipkanje po njem in sklanjanje glave proti ekranu. To povzroča pritisk na hrbtenico in ustvari ostro bolečino v križu .Potrebno je poskrbeti za pravilen položaj ekrana in pravilno držo za njim. Na bolečine v križu lahko vpliva tudi nepravilna obutev, ki ima raven in tanek podplat, ki težje skrbijo za  ravnotežje, obremenjujejo hrbtenico. Na bolečine pa tudi vplivajo menstrualne težave ter nosečnost zaradi dodatne teže in položaja otroka. Bolečine v križu pa lahko nastanejo tudi zaradi neudobnega ležišča in nekakovostnim spancem. Če je bolečina premočna in da jo ne moremo nadzirati se obrnemo na zdravnika in fizioterapevta, ki bo z uporabljanjem radio-frekvenčne tehnologije prodrl  globoko v telo, vse do ciljnega, poškodovanega področja in zmanjšal bolečino.