Vse za dom

Vedno bolj priljubljena montažna hiša

Montažne hiše imajo v primerjavi z klasično grajenimi kar nekaj razlik. Največja razlika je v načinu in sami hitrosti gradnje hiše. Pri montažni hiši so določeni elementi hiše izdelani v proizvodnih dvoranah, na sami lokaciji pa se montažna hiša samo sestavi. V montažno hiše se lahko vselite že v šestih mesecih od podpisa pogodbe. Pri klasično grajeni hiši pa je postopek gradnje bistveno daljši, kar pomeni tudi kasnejšo vselitev v vaš novi dom.

Ravno zaradi tega se danes vedno več ljudi odloča za možnosti, ki jih ponuja montažna hiša. Trenutno so montažne hiše zrasle nekje na 10% v primerjavi z klasičnimi, kar pa je vseeno pod evropskim povprečjem. Razlog za omenjeno razliko so predvsem stereotipi, da je tovrstna hiša grajena manj kakovostno od klasičnih zidanih, kar danes zagotovo ne velja več. Potrebno je poudariti, da je današnja montažna hiša izdelana iz kakovostnih materialov, predvsem naravnih, kar nudi tudi večjo udobnost bivanja, ter vam omogoča prihranek pri ogrevanju. Možnosti, ki jih ponujajo montažne hiše pri izbiri dizajna pa je zagotovo največja prednost.

Pri izbiri montažne hiše se lahko odločate med tipskimi ponudbami hiš, ali pa si zamislite svojo, unikatno montažno hišo. Lahko pa tipsko montažno hišo s pomočjo arhitekta prilagodite svojim zahtevam in potrebam. Kombinacij montažnih hiš, načina postavitev, oblik, pa tudi samega izbora materialov, ki so vgrajeni v te hiše, je iz leta v leto več. Z razvojem na vseh področjih montažne hiše postajajo čedalje bolj kakovostne in prijetne za bivanje.

Svojo montažno hišo si lahko pričarate v naslednjih koraki. Prva stvar s katero se srečate ob odločitvi za postavitev montažne hiše je izbira oziroma nakup zazidljive parcele. V naslednjem koraku je potrebno preveriti kaj lahko umestimo v določen prostor, kar mora biti v skladu z arhitekturnimi posebnostmi kraja in z urbanističnimi merili. V naslednjem koraku izberete izvajalca, ki vam lahko pomaga pri izbiri arhitekta, ki bo upošteval vaše želje. V naslednjem koraku izberete želeno montažno hišo, čemur sledi pridobivanje vse potrebne dokumentacije za postavitev hiše. Sledi priprava betonske plošče ter gradnja montažne hiše. Ob vselitvi vam proizvajalec predložil tudi ustrezna navodila z napotki kako vzdrževati hišo. Vseskozi pa boste morali za prijetno bivanje skrbeti tudi sami, recimo z ustrezno izbiro ogrevanja in prezračevanja, redno pa kontrolirati tudi druge občutljive točke v hiši.